Ziemas saulgrieži. Rituāli un tradīcijas.
Maģiskais svētku gaidīšanas laiks ir klāt. Laiks pirms un pēc gadumijas ir enerģētiski ļoti spēcīgs. Kosmoss šajā brīdī ir atvērts domu, sapņu, lūgšanu, plānu un vēlējumu pieņemšanai. Šis ir mirklis, kad, pārskatot pagātni, vari likt pamatus jaunai nākotnei un pieņemt vērtīgus lēmumus.
Lai Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšana kļūtu harmoniska un sniegtu maksimālu labumu, ir svarīgi šo laiku pavadīt mierīgi un saskaņā ar dabas ritmiem. Rīkojoties apzināti un sekojot Visuma enerģiju plūsmai, var izvairīties no steigas, stresa un noguruma. Šādā veidā iespējams pilnvērtīgi izbaudīt svētku noskaņu un maģiju.
Ziemas saulgrieži 2025. gadā iestājas 21. decembrī pulksten 17:03. Šajā brīdī gada īsākajai dienai seko garākā nakts, simbolizējot Saules atdzimšanu un gaismas uzvaru pār tumsu. Šī kosmiskā pārmaiņa iezīmē jaunu sākumu, kad visa pasaule pamazām atdzimst jaunai dzīvei un iespējām.
Ja vēlies Saulgriežu svētkus svinēt, iedvesmojoties no mūsu senču tradīcijām, kuriem tas bija līksmības pilns laiks, vari radīt īpašu noskaņu savās mājās un ģimenes lokā. Mājokli vajag sakopt, izmetot visu lieko, rotāt ar vītnēm, “saulītēm” salmu vai niedru puzuriem, kas simboliski attīra telpu no negatīvās enerģijas un piesaista dzīvības spēka pieplūdumu. Tie darbojas kā gaismas, harmonijas un līdzsvara nesēji.
Svētku galda centrā var likt tradicionālos ēdienus, kas veicina labklājību un spēku. Lieliski piestāvēs cūkas šņukurs, māju desas un putraimdesas, pašu cepta maize, apaļi rauši un plātsmaizes ar dārza un meža veltēm, visāda veida pupas un zirņi, graudu putras ar sačurkstinātu žāvēto gaļu un diedzēti graudi, kas simbolizē auglību, pārpilnību un svētību jaunajam gadam. 21.decembrī jāēd būs 9 reizes un ēdienus jāatstāj nenovāktus līdz nākamajam rītam.
Ziemas saulgrieži ir piemērots laiks, lai simboliski sadedzinātu visu veco un nevajadzīgo. Šo rituālu var realizēt, piedaloties bluķa vilkšanā un sadedzināšanā, kas ļauj atbrīvoties no sliktām domām, smagas enerģijas un neveiksmēm. Šis ir brīdis, kad vecais tiek atdots liesmām, dodot vietu jaunam sākumam.
Ziemas saulgriežu rituālos svarīga loma bija arī saskarsmei ar tuvajiem cilvēkiem, kas sabrauca no malu malām kopā priecāties un pārrunāt gada laikā notikušo. Satiecies ar saviem mīļajiem, apmainies ar labiem vārdiem un sirsnīgiem novēlējumiem. Novērtē visu, kas tev jau ir dots, un ar pateicību raugies uz to, ko esi sasniedzis.
Saulgriežu svētki bija arī iepazīšanās svētki, jo satikās tuvāki un tālāki radi un kaimiņi, un jauniešiem dalība budēļu gājienos, dziesmās, rotaļās un nākotnes zīlēšanā sniedza iespēju satikt savu otro pusīti. Miniet mīklas, tērpieties maskās, esiet priecīgi un atvērti. Un brīnums notiks.
Pateicība ir viens no spēcīgākajiem instrumentiem šajā laikā. Izsaki pateicību sev par ieguldīto darbu un centieniem, saviem tuvākajiem par atbalstu un klātbūtni un Visumam par visām iespējām, ko tas sniedz. Šī pateicība palīdz atvērt jaunus ceļus un piesaistīt vēl vairāk gaismas un labklājības.
Šis maģiskais laiks dod iespēju atbrīvoties no liekā un uzsākt jaunu posmu ar tīru enerģiju un pozitīvām domām. Lai šie Ziemas saulgrieži ienes tavā dzīvē mieru, prieku un iedvesmu jaunajiem sākumiem. Svinot šo brīdi ar apzinātību un mīlestību, tu vari radīt ne tikai skaistus svētkus, bet arī harmonisku un piepildītu ceļu nākotnē.
Ziemas saulgrieži šogad sakrīt ar 3. mēness dienu, kas atrodas Mežāža zīmē. Tāpēc šī gada saulgrieži nes spēcīgu rīcības un stabilitātes enerģiju. 3. mēness dienā ieteicams darboties, izmantot savu iekšējo spēku un pārvērst nodomus konkrētos soļos. Papildus Mežāža zīme piešķir šai dienai skaidrību, disciplīnu un spēju sakārtot domas tā, lai tās kļūtu par praktisku pamatu nākamajam gada ciklam.
Šis ir labs brīdis pieņemt lēmumus, kas ilgi brieduši, un sākt darīt lietas, kuras pārliecinoši virza uz priekšu. Viss, ko veiksi ar mierīgu prātu un skaidru nodomu, iegūs izturību un ilgtspējīgu rezultātu. Svarīgi saglabāt iekšējo līdzsvaru un neļauties steidzīgumam. Ieliec mīlestību savā rīcībā, un šī diena kļūs par spēcīgu sākumu jaunam gaismas posmam.
Dažas tradicionālas receptes
Mīklā cepta žāvēta cauraugusi cūkgaļa
No piena, olas, miltiem pagatavo mīklu (salda krējuma biezumā), kurā iemērc šķēlēs sagrieztu žāvēto gaļu, cep uz pannas brūnganu. Var darīt arī tā: Mīklu taisa biezāku, pienu pielejot nedaudz, tad mīklu izrullē un tajā ietin veselu gaļas gabalu, to cep cepeškrāsnī brūnu. Pirms pasniegšanas sagriež šķēlēs, pasniedz ar ceptiem kāļiem, kartupeļiem, burkāniem.
- Sāls, pipari
- Žāvēts, cauraugusi cūkgaļa
- Piens – 1.glāze
- Olas – 2.olas
- Milti
Koča jeb ķūķis
Grūbas uzber uz sausas pannas un maisot apgrauzdē brūnas. Tad māla podā vai katliņā ieber vienu kārtu grūbu, uzliek smalki sagrieztu un ar sīpoliem apceptu speķi, atkal grūbas un speķi, nobeidzot ar grūbām. Visu pārlej ar karstu ūdeni vai buljonu, bez maisīšanas un cep cepeškrāsnī, pēc vajadzības lejot klāt šķidrumu, bet nemaisot. Gatavai kočai jābūt irdenai un pilnīgi sausai.
- Sāls
- Ūdens
- Sīpols – 1.gab
- Žāvēts speķis
- Grūbas
Biguzis
Maizi sagriež kubiciņos. Ogas sakuļ blenderī, klāt pievienojot nedaudz vārīta un atdzesēta ūdens, piejauc medu, kanēli un pārlej rupjmaizei (mērcei maize jānosedz, bet tā nedrīkst tajā peldēt). Jāpatur aptuveni pusstundu, lai maize savelkas, bet neizjūk, un izrotā ar sakultu putukrējumu.
- Dažas šķēles īstas rudzu rupjmaizes
- Dzērvenes vai brūklenes
- Medus
- Kanēlis
- Putukrējums
ZSV kēkss
Sastāvdaļas:
- 250 g biezpiena
- 2 olas
- 150 g sviesta
- 150 g cukura
- 500 g miltu
- 2 tējkarotes cepamā pulvera
- šķipsniņa kanēļa, piparkūku garšvielu
- dažas karotes upeņu ievārījuma
- 150 g rozīņu
- 3 ēdamkarotes kefīra vai krējuma
- sauja ķirbju vai saulespuķu sēklu
Pagatavošana:
Biezpienu izmaļ caur gaļas mašīnu vai izberž caur sietu un sajauc ar olām, sviestu, cukuru, kefīru vai krējumu, pievieno garšvielas, miltus, cepamo pulveri, rozīnes, ķirbju vai saulespuķu sēkliņas. Samaisīto masu liek ietaukotā kēksa veidnē, pa vidu ieceļot pa karotei upeņu ievārījuma. Cep 180 grādu temperatūrā pusotra stundu. Gatavu kēksu var pārkaisīt ar pūdercukuru, greznot ar glazūdu vai pasniegt kopā ar ogu mērci. Kēksu var cept dažas dienas pirms svētkiem un iesaiņotu paturēt aukstumā.